U osób, odżywiających się przeważnie mięsem, jajami i w ogóle pokarmami zawierającymi obficie białko zwierzęce, ilość kału bywa stosunkowo mała, a u jaroszów na odwrót znaczna, zwłaszcza gdy spożywa się dużo razowego chleba. W razie pożywienia mieszanego dobowa ilość kału wynosi od 120 do 180 g, średnio 131 g kału wilgotnego, czyli 34 g kału suchego. W chorobach przewodu pokarmowego zwiększenie dobowej Ilości kału spostrzega się, jeżeli miazga pokarmowa nie zostaje należycie strawiona lub wessana, czynność ruchowa jelit jest znacznie wzmożona lub gdy do właściwego kału domiesza się obficie wylana krew, ropa, wysięk lub przesięk. Zgodnie z tym najobfitsze stolce stwierdza się w przypadkach, gdy nie ma dopływu soki trzustkowego do dwunastnicy oraz w ciężkich nieżytach jelit. Niedrożności wspólnego przewodu żółciowego oraz fermentacyjnej niestrawności jelitowej także towarzyszy wyraźne zwiększenie dobowej ilości kału. Zmniejszenie dobowej ilości kału spostrzega się przeważnie w zaparciu nawykowym, w zwężeniu jelit oraz u osób odżywiających się niedostatecznie, przy tym przeważnie pokarmami białkowymi pochodzenia zwierzęcego oraz mącznymi, które dają mało odpadków. Kształt. [podobne: przeglądarka skierowań nfz, wojewódzki ośrodek medycyny pracy, chomikuj przedszkole ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: chomikuj przedszkole przeglądarka skierowań nfz wojewódzki ośrodek medycyny pracy
Kurcze miesni to cukier w diecie
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: endoskopia[…]
nauka i medycyna jest potrzebna