Większość badań, w których badano oddziaływania gen-środowisko w odniesieniu do otyłości, skupiło się na pojedynczym locus, FTO i aktywności fizycznej; i przyniosły niespójne wyniki. 28, 30-34 Główne przyczyny niespójnych wyników obejmują małe próbki z poprzednich badań i niewielki wpływ pojedynczego wariantu genetycznego. Niedawno metaanaliza z dużą próbą (218 166 osób) potwierdziła niewielką interakcję między aktywnością fizyczną a wariantami FTO w odniesieniu do ryzyka otyłości.35 W obecnej analizie obliczyliśmy wynik genetycznej predyspozycji składającej się z wielu wariantów genetycznych, który stał się preferowaną metodą w analizach interakcji gen-środowisko.36 Zgodnie z oczekiwaniami, ze względu na niewielki wpływ każdego pojedynczego SNP na BMI, większość indywidualnych SNP nie wykazała znaczących interakcji z przyjmowaniem napojów słodzonych cukrem w stosunku do BMI (tabela S2 w dodatkowym dodatku). Ponadto, nasza prospektywna analiza zminimalizowała potencjalną odwrotną przyczynowość, która jest bardziej prawdopodobna w badaniach przekrojowych37, a analiza powtarzanych pomiarów z użyciem zebranych wzdłużnie danych reprezentowała długoterminowe zwyczaje żywieniowe, zmniejszony losowy błąd pomiaru i zwiększoną solidność naszych odkryć. Wysoce spójne wyniki zostały powtórzone w dużej niezależnej kohorcie, dodatkowo sprawdzając wiarygodność naszych wyników.
Liczne badania wykazały pozytywny związek między spożyciem słodzonych napojów cukrowych, otyłością i pokrewnymi chorobami kardiometabolicznymi. 6-11 Jak podano w innym wydaniu tego czasopisma, dwa randomizowane badania interwencyjne pokazują, że zmniejszenie spożycia cukru słodzone napoje i zastąpienie napojów słodzonych cukrem słodzonymi bezkalorycznie napojami zmniejszyło wagę u dzieci.38,39 Mimo że dalsze dowody są uzasadnione, dane te potwierdzają związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożyciem napojów słodzonych cukrem, przyrostem masy ciała i ryzykiem otyłości. Obecne odkrycie, że wpływ genetyczny na otyłość jest silniejszy u osób z większym spożyciem niż u osób z mniejszym spożyciem, dostarcza użytecznych informacji na temat roli napojów słodzonych cukrem w wyzwalaniu otyłości; zwiększone spożycie może przyczynić się do epidemii otyłości poprzez interakcję z genetyczną predyspozycją do podwyższonego BMI. Z innej perspektywy osoby o większej predyspozycji genetycznej mogą być bardziej podatne na wywoływanie otyłości efektów słodzonych cukrem napojów.
Spożycie słodzonych napojów cukrowych przyczynia się do otyłości poprzez kilka potencjalnych mechanizmów, w tym wysoką kaloryczność z niską sytością i niepełną rekompensatą dla tych płynnych kalorii, co skutkuje zwiększonym całkowitym poborem energii.40,41 Ponadto z powodu dużych ilości szybko wchłanianych węglowodanów w słodzonych cukrem napojach, większe spożycie może zwiększać ryzyko insulinooporności, dysfunkcji komórek beta, stanu zapalnego, otyłości trzewnej i innych zaburzeń metabolicznych.42,43 Nie jest jednak jasne, czy te czynniki wiążą spożycie słodzone cukrem napoje na otyłość modyfikują efekt genetyczny, uwzględniając zaobserwowane interakcje
[hasła pokrewne: wojewódzki ośrodek medycyny pracy, onkogeny, list pożegnalny samobójcy ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: list pożegnalny samobójcy onkogeny wojewódzki ośrodek medycyny pracy
Różną zawartość witamin w suszonych i świeżych owocach
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu sklep internetowy zdrowa żywność[…]
cierpiącym na przewlekłe bóle brzucha o nieustalonej przyczynie
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: apteczka samochodowa[…]
Radziłabym osobom z włókniakiem udać się do lekarza