Przedstawiono połączone ryzyko względnego występowania otyłości z dostosowaniem do wieku, źródła danych genotypowych, poziomu aktywności fizycznej, stanu w odniesieniu do aktualnego palenia, spożycia alkoholu, czasu spędzanego na oglądaniu telewizji, wskaźnika alternatywnego zdrowego odżywiania się oraz całkowitego poboru energii . W przypadku fazy replikacji, z danymi z kohorty badania genomu kobiet (WGHS), analizy oparto na medianie 6-letniej obserwacji dla 18 127 kobiet początkowo nieotyłych (1992-1998, 2280 przypadków otyłości). Przedstawiono względne ryzyko otyłości incydentów, z uwzględnieniem wieku, regionu geograficznego, wektorów własnych, poziomu aktywności fizycznej, statusu w odniesieniu do aktualnego palenia, spożycia alkoholu i całkowitego spożycia energii. Poziome kreski wskazują 95% przedziały ufności. W połączonych wynikach z kohort NHS i HPFS (ryc. 1) względne ryzyko otyłości incydentów dla każdego przyrostu 10 alleli ryzyka wyniosło 1,19 (przedział ufności 95% [CI], 0,90 do 1,59) dla spożycia słodzonego cukru napoje mniejsze niż jedna porcja na miesiąc, 1,67 (95% CI, 1,28 do 2,16) na jedną do czterech porcji na miesiąc, 1,58 (95% CI, 1,01 do 2,47) na dwie do sześciu porcji tygodniowo i 5,06 (95% CI, 1,66 do 15,5) dla jednej lub więcej porcji dziennie (P = 0,02 dla interakcji). Wyniki były podobne w kohorcie WGHS (ryc. 1), w której 2280 kobiet (z 18 127 kobiet, które nie miały związku z masą podstawową) osiągnęło otyłość w ciągu 6 lat obserwacji (1992-1998). W czterech kategoriach spożycia względne ryzyko otyłości incydentalnej na przyrost 10 alleli ryzyka wynosiło 1,40 (95% CI, 1,19 do 1,64), 1,50 (95% CI, 1,16 do 1,93), 1,54 (95% CI, 1,21 do 1,94) i 3,16 (95% CI, 2,03 do 4,92) (P = 0,007 dla interakcji). Nie zaobserwowano znaczącej heterogenności pomiędzy trzema kohortami (P = 0,38 dla heterogeniczności). Następnie połączyliśmy wyniki ze wszystkich trzech grup, a łączne względne ryzyko otyłości incydentów dla każdego przyrostu 10 alleli ryzyka wynosiło 1,35 (95% CI, 1,18 do 1,54), 1,59 (95% CI, 1,33 do 1,91), 1,56 ( 95% CI, 1,26 do 1,92) i 3,35 (95% CI, 2,22 do 5,05) dla czterech kategorii przyjmowania (P <0,001 dla interakcji).
Podawanie napojów i BMI w zależności od predyspozycji genetycznych
Ryc. 2. Różnica w BMI związana z jedną porcją słodzonego cukru napoju na dzień, zgodnie z kwartetem oceny predyspozycji genetycznych. Dane dotyczą wielkości efektu (współczynniki . [. SE]) słodzonego cukru napoju spożycie (jedna porcja dziennie) na wskaźnik masy ciała (BMI, waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach), stratyfikowane zgodnie z kwartylem wyniku genetycznej predyspozycji. W kohorcie NHS mediana wyników w obrębie kwartylów wynosiła 24,5 (zakres, 13,1 do 26,3), 27,8 (zakres, 26,4 do 29,0), 30,3 (zakres, 29,1 do 31,7) i 33,6 (zakres, 31,8 do 43,4); w kohorcie HPFS, 24,9 (zakres, 16,0 do 26,5), 27,9 (zakres, 26,6 do 29,1), 30,4 (zakres, 29,2 do 31,7) i 33,6 (zakres, 31,8 do 41,9); oraz w kohorcie WGHS: 24,7 (zakres, 15,3 do 26,5), 27,8 (zakres, 26,6 do 29,1), 30,3 (zakres, 29,2 do 31,6) i 33,4 (zakres, 31,7 do 43,4)
[podobne: darmarsklep allegro, opinia do poradni psychologiczno pedagogicznej chomikuj, choroby genetyczne człowieka ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: choroby genetyczne człowieka darmarsklep allegro opinia do poradni psychologiczno pedagogicznej chomikuj
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: tabletki na odchudzanie[…]
Konieczne jest branie leków
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: odżywki[…]
już dawno wiadomo że te naczyniaki powstają na wskutek zatrucia organizmu
[..] Odniesienie w tekscie do herbaty czarne[…]
mam nadczynnosc czy moge stosowac antykoncepcje ?