Nie zaobserwowano znaczącej heterogeniczności efektu interakcji między dwiema kohortami (P = 0,75 dla heterogeniczności). W połączonych wynikach dla kobiet i mężczyzn, wzrost BMI dla przyrostu 10 ryzykownych alleli wynosił 1,00 dla spożycia mniej niż jednej porcji na miesiąc, 1,20 dla jednej do czterech porcji na miesiąc, 1,37 dla dwóch do sześciu porcji na tydzień i 1,85 dla jednej lub więcej porcji dziennie (P <0,001 dla interakcji). Dalsze dostosowanie czynników związanych z dietą i stylem życia oraz całkowite spożycie energii nie zmieniło wyników. Biorąc pod uwagę silny wpływ FTO (genu związanego z otyłością i tkanką tłuszczową) na BMI, przeprowadziliśmy analizę wrażliwości, która wykluczyła wariant genetyczny FTO przy obliczaniu wyniku genetycznej predyspozycji, a wyniki były podobne (P <0,001 dla interakcji w połączonych danych). Ponadto przeprowadzono analizę wrażliwości z wykorzystaniem danych uzupełniających do 2006 r. Z kohort NHS i HPFS, które dały podobny, ale słabszy wzorzec interakcji (P = 0,006 dla interakcji w połączonych danych). W przeciwieństwie do tego nie stwierdziliśmy istotnej interakcji między spożyciem sztucznie słodzonych napojów a wynikiem genetycznej predyspozycji w odniesieniu do BMI (P = 0,83 dla interakcji).
Tabela 3. Tabela 3. Wzrost BMI na przyrost 10 alleli ryzyka, według spożycia słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych napojów w kohorcie WGHS. Następnie przeprowadziliśmy podobne analizy z danymi pochodzącymi od 21 740 kobiet z WGHS. W tych analizach związek dla każdego przyrostu 10 alleli ryzyka był wzrostem BMI o 1,39, 1,64, 1,90 i 2,53 dla czterech kategorii przyjmowania (P = 0,001 dla interakcji), z korektą dla wieku, regionu geograficznego, wektorów własnych (pochodzące z badań asocjacji genomowej20), czynników stylu życia i całkowitego poboru energii (Tabela 3).
Predyspozycje genetyczne i ryzyko otyłości w zależności od spożycia napojów
W NHS odnotowano 1107 przypadki otyłości wśród 6402 kobiet początkowo nieotwartych w ciągu 18 lat obserwacji (1980-1998), aw badaniu HPFS stwierdzono 297 przypadków otyłości wśród 3889 początkowo nieotyłych mężczyzn w ciągu 12 lat od otyłości. kontynuacja (od 1986 do 1998). Istniała istotna interakcja między spożyciem słodzonych cukrem napojów a wynikiem genetycznej predyspozycji w stosunku do ryzyka wystąpienia otyłości u kobiet w NHS (p = 0,03 interakcji). Zaobserwowaliśmy nieistotny wzorzec interakcji między mężczyznami w HPFS (P = 0,20 w przypadku interakcji), ale nie było znaczącej heterogeniczności w wynikach z tych dwóch kohort (P = 0,84 dla heterogeniczności).
Rysunek 1. Ryc. 1. Względne ryzyko rozwoju otyłości w przeliczeniu na 10 alleli ryzyka w zależności od spożycia słodkich napojów słodzonych. W fazie odkrywania dane z badań pielęgniarskich dotyczących zdrowia (NHS) i pracowników służby zdrowia Analizy oparto na 18 latach obserwacji dla 6402 kobiet początkowo nieotwartych (1980-1998, 1107 przypadków otyłości) i 12 lat obserwacji dla 3889 początkowo nieotyłych mężczyzn (1986 do 1998 , 297 przypadków otyłości)
[hasła pokrewne: forum biolog, rehabilitacja zakopane kolejka, papkowaty stolec ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: forum biolog papkowaty stolec rehabilitacja zakopane kolejka
[..] Cytowany fragment: wszawica[…]
Nic nie piszą o potasie
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: akcesoria stomatologiczne[…]
od 3 dni boli mnie brzuch z prawej strony kłuje mnie cos