Efekty interakcji między wynikiem genetycznym predyspozycji a spożyciem napoju na BMI lub ryzyko otyłości zostały przetestowane poprzez uwzględnienie w modelach odpowiednich warunków interakcji (np. Spożycie napoju słodzonego cukrem × ocena genetyczna predyspozycji). Analizy powtórzono w kohorcie WGHS, aby powtórzyć wyniki w kohortach NHS i HPFS. Do obliczenia wektorów własnych wskazujących stratyfikację populacji w kohorcie WGHS wykorzystaliśmy analizę głównych składników.20 Wykorzystaliśmy również ogólne modele liniowe do oszacowania różnic w BMI związanych z jedną porcją napoju słodzonego cukrem według kwartałów genetycznych wynik predyspozycji w każdej kohorcie. Odkrycia w poszczególnych kohortach łączono za pomocą metaanaliz o stałym współczynniku odwrotnej wariancji. Wszystkie podane wartości P są nominalne i dwustronne. Analizy statystyczne przeprowadzono przy użyciu oprogramowania SAS, wersja 9.1 (SAS Institute) lub oprogramowania R, wersja 2.13.0 (R Foundation). Wyniki
Podstawowa charakterystyka trzech kohort
Tabela 1. Tabela 1. Charakterystyka wyjściowa uczestników w trzech kohortach, zgodnie z przyjęciem słodzonych napojów cukrowych. Podstawowe charakterystyki uczestników z trzech kohort przedstawiono w Tabeli 1. W punkcie wyjściowym średnia (. SD) spożycie napojów słodzonych cukrem wynosiło 0,33 . 0,70, 0,32 . 0,56 i 0,26 . 0,57 porcji dziennie w kohorcie NHS (w 1980 r.), kohorcie HPFS (w 1986 r.) i kohorcie WGHS (w 1992 r.). Wyjściowe spożycie było dodatnio powiązane z BMI we wszystkich trzech kohortach (p <0,001, p = 0,007 i p <0,001 w kohortach NHS, HPFS i WGHS, odpowiednio). Ponadto, w porównaniu z uczestnikami o niższym spożyciu napojów słodzonych cukrem, osoby z wyższym spożyciem były młodsze i wykazywały tendencję do niższego poziomu spożycia alkoholu, aktywności fizycznej i spożycia sztucznie słodzonych napojów oraz niższego wyniku na Alternatywnej. Indeks zdrowego odżywiania; mieli również wyższy całkowity pobór energii.
Wynik genetycznej predyspozycji wahał się od 13 do 43, a średnie wyniki w kohortach NHS, HPFS i WGHS wynosiły odpowiednio 29,1 . 3,9, 29,2 . 3,9 i 29,1 . 3,8. Oceny predyspozycji genetycznych wykazały podobne rozkłady normalne w trzech kohortach (ryc. S1 w dodatku uzupełniającym). Zgodnie z oczekiwaniami we wszystkich kohortach uczestnicy z wyższym wynikiem predyspozycji genetycznych mieli wyższy BMI (p <0,001 dla wszystkich kohort) (ryc. S1 w dodatku uzupełniającym).
Predyspozycje genetyczne i BMI według spożycia napoju
Tabela 2. Tabela 2. Wzrost BMI na jeden przyrost 10 alleli ryzyka, według spożycia słodzonych i sztucznie słodzonych napojów w kohortach NHS i HPFS. W kohortach NHS i HPFS związek genetyczny z BMI był silniejszy wśród uczestników przy wyższym spożyciu napojów słodzonych cukrem niż wśród osób o niższym spożyciu (tabela 2)
[podobne: darmarsklep allegro, rehabilitacja zakopane kolejka, onkogeny ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: darmarsklep allegro onkogeny rehabilitacja zakopane kolejka
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: urolog[…]
Zawartość witamin podawana jest na 100g owoców
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu palarnia kawy[…]
Oczywiście poszłam po drugą opinię, żeby potwierdzić pierwszą