U osób, odżywiających się przeważnie mięsem, jajami i w ogóle pokarmami zawierającymi obficie białko zwierzęce, ilość kału bywa stosunkowo mała, a u jaroszów na odwrót znaczna, zwłaszcza gdy spożywa się dużo razowego chleba. W razie pożywienia mieszanego dobowa ilość kału wynosi od 120 do 180 g, średnio 131 g kału wilgotnego, czyli 34 g kału suchego. W chorobach przewodu pokarmowego zwiększenie dobowej Ilości kału spostrzega się, jeżeli miazga pokarmowa nie zostaje należycie strawiona lub wessana, czynność ruchowa jelit jest znacznie wzmożona lub gdy do właściwego kału domiesza się obficie wylana kr...
OBJAWY PRZEDMIOTOWE Objawy przedmiotowe, cechujące choroby jelit, stwierdza się badaniem chorego podstawowymi metodami badania fizycznego, promieniami rentgenowskimi, wziernikowaniem odbytnicy i okrężnicy esowatej oraz badaniem wydzielin i wydalin. 1. Badanie stanu ogólnego ,jamy ustnej i brzucha podstawowymi metodami fizycznymi W każdym przypadku, gdy na pierwszy plan wybijają się dolegliwości przemawiające za. chorobą jelit, badanie przedmiotowe rozpoczyna się, jak zawsze, od badania stanu ogólnego, przy czym zwraca się szczególną uwagę na zabarwienie powłok zewnętrznych oraz na stan odżywienia, ogólnej ciepłoty ci...
Test Walda posłużył do oceny spełnienia założenia o proporcjonalnych zagrożeniach, które zostało spełnione dla analiz porodów martwych (P = 0,83) i spontanicznych poronień (P = 0,46). W analizach poważnych wad wrodzonych, porodów przedwczesnych, małej masy urodzeniowej i niewielkich rozmiarów w wieku ciążowym wykorzystaliśmy regresję logistyczną do oszacowania współczynników szans chorobowych. Metoda uogólnionych równań estymacji została zastosowana do wszystkich analiz w celu uwzględnienia możliwej korelacji pomiędzy ciążami w obrębie tej samej matki. Przeprowadziliśmy szereg wcześniej określonych an...