Duża liczba włókien mięsnych, leżących w polu widzenia samotnie, jest oznaką upośledzenia trawienia trzustkowego. Jak z tego, wynika, niedostateczne wydzielanie trypsyny wiedzie do zaburzenia trawienia mięsa. Najczęstszą tego przyczyną bywają choroby trzustki, rzadziej choroby jelit cienkich gdy spowodują niedostateczne wytworzenie prosekretyny pobudzającej wydzielniczą czynność trzustki lub enterokinazy przeprowadzającej trypsynogen w trypsynę. Upośledzenie trawienia trzustkowego może wieść także do niestrawienia jąder komórkowych, które wtenczas można wykryć w kale badaniem drobnowidowym, jeżeli one nie ulegną rozkładowi wskutek działania bakterii. Włókna tkanki łącznej uwidaczniają się drobnowidowo jako szaro-białawe, podłużne pasemka, które znikają po dodaniu do preparatu kwasu octowego. Tym się one różnią od śluzu, który w tych warunkach przybiera budowę włóknistą, oraz od włókien sprężystych, które w preparacie z kwasem octowym stają się wyraźniejsze niż w preparacie poglądowym. W preparacie lu galowym tkanka łączna jest zabarwiona żółto. U osób zdrowych nie ma w kale włókien łącznotkankowych. Ich obecność w kale przemawia za upośledzeniem trawienia żołądkowego, gdyż w jelitach może ulec rozpuszczeniu tkanka łączna tylko gotowana i smażona, natomiast surowa ulega przetrawieniu wyłącznie w żołądku. [przypisy: list pożegnalny samobójcy, rehabilitacja zakopane kolejka, fluoryzacja zębów cena ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: fluoryzacja zębów cena list pożegnalny samobójcy rehabilitacja zakopane kolejka
no tak, mam wysokie ciśnienie
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: endoskopia[…]
Kłopoty z tarczycą to jednak są dość kłopotliwe problemy